Až do konca júla od nás získate knihu ZADARMO ku KAŽDÉMU nákupu!

Hogyan küzdjünk az allergia ellen?

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Itt a tavasz. Odakint végre minden ébredezik. Fákat és virágokat láthatunk virágozni. Mindenki élvezi a melegebb és kellemesebb időjárást. De tényleg mindenki? Az allergiások talán mást mondanak. De mi is az allergia? Miért alakul ki, és lehet-e egyáltalán kezelni? Mindezzel a mai cikkünkben fogunk foglalkozni.

Mi az allergia?

Egyszerűen fogalmazva, ez a szervezet túlzott immunreakciója egy bizonyos allergénre. Az allergének olyan, túlnyomórészt fehérje jellegű anyagok, amelyekkel a szervezet normális esetben kapcsolatba kerül. A leggyakoribb allergének az élelmiszer-, a belélegzett vagy a kontaktallergének. Egy egészséges ember számára ezek az allergének ártalmatlanok, de egy allergiás személy számára védekező reakciók sorozatát váltják ki.

Hogyan küzdjünk az allergia ellen?

Allergiás reakciók

Magától értetődik, hogy az allergia megnyilvánulásai nagyon változatosak és ugyanakkor egyediek. Az allergiás tünetek nemcsak az allergiát kiváltó allergén típusától, hanem a beteg állapotától vagy az allergia által érintett szervtől is függnek. A leggyakrabban azonban a következő tünetekkel találkozhatunk:

  • viszketés és szemvörösség,
  • allergiás nátha (orrfolyás, orrdugulás, viszkető orrnyálkahártya),
  • köhögés,
  • hasi fájdalom és emésztési zavarok,
  • légszomj,
  • bőrreakciók (ekcéma, kiütések, csalánkiütés, duzzanat).

Miért alakul ki az allergia?

Ezt a kérdést valószínűleg a legtöbb allergiás tette már fel magának, és az igazság az, hogy sokféle oka lehet, de ezek közül sok rejtély marad számunkra. Egy dolog azonban egyértelmű, mégpedig az, hogy az allergia genetikailag meghatározott, bár csak a külső környezet hatására válik nyilvánvalóvá. Mit jelent ez? Még ha genetikai hajlamod van is az allergiára, az nem biztos, hogy életed során jelentkezik.

Az allergiát azonban sokszor a stressz váltja ki. Ahogy Adelle Davis, az egyik első táplálkozási szakember mondja Get Well című könyvében: “Az olyan stresszorok, mint a nem megfelelő étrend, az érzelmi zaklatottság, a nem megfelelő alvás, a fertőzések vagy a gyógyszerhasználat általában allergiát indítanak el, és az allergének elfogyasztásával járó stressz az utolsó csepp a pohárban.”

Hogyan küzdjünk az allergia ellen?

Gyógyítható az allergia?

Adelle Davis azt is állítja, hogy az allergiásokról kiderült, hogy a szénhidrátok kivételével minden szükséges anyagból hiányt szenvednek, és ha a hiányzó anyagokat pótolják, az allergia gyakran megszűnik. Például egy 30 allergiás gyermeken végzett vizsgálat során, akiknek az étrendjét úgy állították be, hogy naponta elegendő fehérjét, telítetlen zsírokat, C-, A-, E- és D-vitamint, valamint mérsékelt mennyiségű B-vitamint kapjanak, megállapították, hogy a tünetek teljesen megszűntek.

Mire következtethetünk ebből? Bár az allergia genetikai alapjait, tehát a probléma gyökerét nem lehet gyógyítani, az étrendünk módosításával nagyon hatékonyan csökkenthetjük vagy akár teljesen megszüntethetjük a tüneteket. Természetesen nem zárjuk ki a gyógyszeres kezelés lehetőségét, amely azonban a tünetek elnyomásának kevésbé természetes formája.

További érdekes információkat szeretne kapni? Iratkozzon fel a hírlevélre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címe nem lesz közzétéve. A * jelölt mező kötelező

Our products