Až do konca júla od nás získate knihu ZADARMO ku KAŽDÉMU nákupu!

Néhány tipp a stresszel való megbirkózáshoz

A mai rohanó világban nehéz nem észrevenni a körülöttünk lévő nyomást. Túl sok oka van a stressznek ahhoz, hogy felsoroljam, de mindannyiunknak más-más van. A koronavírus vagy a világ aktuális eseményei sem segítenek sokat, és így sokan közülünk annál nagyobb izgatottságot és nyugtalanságot éreznek. A stressz egyszerűen mindennapi életünk olyan részévé vált, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni. A mai cikkben arról lesz szó, hogy mi a stressz, hogyan jelentkezik, de ami a legfontosabb, hogyan lehet hatékonyan elnyomni.

Mi a stressz?

A stressz a szervezetünk természetes válasza a vészhelyzetre. Legtöbbször olyan helyzetről van szó, amely fájdalmat okoz a szervezetünknek, megterheli azt, vagy megzavarja a homeosztázist*. Ez egy olyan állapot, amely kibillenti az egyensúlyunkat, és romboló, ugyanakkor védekező folyamatokat okoz a szervezetben. A rövid távú stressz segíthet megbirkózni a kihívást jelentő helyzetekkel, de a gyakori szorongás, aggodalom, álmatlanság vagy túlhajszoltság okozta hosszú távú stressz betegséghez vezethet. A stressz típusától függetlenül a szervezet igyekszik minél gyorsabban visszatérni a nyugalmi állapotba, ami nem megy, ha tápanyag-, vitamin- vagy ásványianyag-hiányos.

*kiegyensúlyozott belső környezet

A test reakciói:

Dr. Hans Selye orvosszakértő tanulmányai szerint szervezetünk mindenféle stresszre ugyanúgy reagál. A központi idegrendszer (hipotalamusz) az endokrin rendszerrel (mellékvesék) együtt gondoskodik arról, hogy a szervezet stresszhormonokat szabadítson fel: adrenalin és kortizol. Ezt követően ezek megnövekedett pulzusszámot okoznak, és így vészhelyzet esetén alaposan átjárják az izmokat és a létfontosságú szerveket. Amikor a szervezet hosszú ideig van ebben az állapotban, mert a stresszor* nem múlik el, akkor krónikus stresszről beszélünk, ami káros számunkra.

*tényező, ami stresszt okoz nekünk

A stressz tünetei és megnyilvánulásai

 • Fejfájás
 • Megnövekedett pulzusszám és vérnyomás
 • Álmatlanság
 • Belső nyugtalanság
 • Depresszió és szorongás
 • Feszes izmok
 • Élelmiszer-ellenszenv vagy túlevés
 • Lassú emésztés
 • Gyors légzés

 

Néhány tipp a stresszel való megbirkózáshoz

Hogyan kezeljük tehát a stresszt?

Először is, a legfontosabb dolog az életmód, azaz:

 • Jó étkezési szokások, változatos étrend, tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal és fontos tápanyagokkal. Ezek az anyagok bőségesen megtalálhatók a gyümölcsökben, zöldségekben, hüvelyesekben, diófélékben, halakban, tojásokban, de akár táplálékkiegészítőkhöz is nyúlhat.
 • Rendszeres 7-8 órás alvás ugyanabban az időben. A teste gyorsan hozzászokik az új rutinhoz, és sok új energiával és élettel jutalmazza meg.
 • Ha hetente legalább 3/4-szer eleget mozog, az segít lazítani, kikapcsolni a fejet és más ötletekkel előállni. Egy séta vagy a természetben való tartózkodás is elegendő. Töltsön időt a friss levegőn.
 • Minimalizálja az alkohol, a koffein és a nikotin fogyasztását. Nem szabad, hogy stresszes helyzetben külső stimulánsokhoz nyúljon. Azt gondolhatja, hogy ez segíteni fog a kikapcsolódásban, de hangsúlyozni kell, hogy ezek függőséget okozó anyagok. Ha a szervezet egyszer hozzászokik a szedésükhöz, akkor sokkal nagyobb stressznek lesz kitéve, amikor hiányban vannak.
 • Lazítson, adjon időt magának a pihenésre, önmagának. Lassítson le, koncentráljon a jelenre, próbálja elsajátítani a meditációt vagy az önreflexiót.
 • Töltsön időt a szeretteivel. Nehéz, stresszes helyzetekben különösen hasznos, ha van Ön mellett valaki, aki segít vagy meghallgatja Önt. Ne feledjük, hogy nem vagyunk egyedül, és hogy mindig fordulhatunk valakihez segítségért.
Néhány tipp a stresszel való megbirkózáshoz

Például: miért vagyunk olyan nyugodtak egy nyaralás után?

okan közülünk nem is tudják, de a nyaralás az, amikor igazán jól érezzük magunkat az életmódban. Miért? Töltsünk időt a barátainkkal vagy a családunkkal, aludjunk sokat, mozogjunk sokat, akár úszás, séta vagy túrázás formájában, fogyasszunk rendszeresen, sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó étrendet, igyunk sok folyadékot, és tartsuk magunkat mentálisan jól. Próbáljunk meg otthon is ilyen “ünnepi életmódot” kialakítani. Boldogabbak, nyugodtabbak és mindenekelőtt egészségesebbek leszünk.

Néhány tipp a stresszel való megbirkózáshoz

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címe nem lesz közzétéve. A * jelölt mező kötelező

Our products