Až do konca júla od nás získate knihu ZADARMO ku KAŽDÉMU nákupu!

Influenzaszezon – milyen vitaminokkal küzdjünk ellene?

Influenzaszezon – milyen vitaminokkal küzdjünk ellene?

A télnek ebben az időszakában minden évben megküzdünk az influenzaszezonnal. Idén azonban úgy tűnik, hogy még keményebben csapott le. A leggyakoribb betegség ezekben a hónapokban az úgynevezett nátha, amely a légutak akut fertőző betegsége. A szervezet védekezőképességének a hideg és a nedvesség miatti gyengülése, valamint vírusokkal, leggyakrabban rinovírusokkal, koronavírusokkal, adenovírusokkal vagy parainfluenzával való érintkezés váltja ki. A betegség lappangási ideje általában legfeljebb 7 nap, de számos szövődmény, például akut arcüreggyulladás is előfordulhat.

Hogyan védekezhetünk a leselkedő betegségek ellen?

Influenzaszezon – milyen vitaminokkal küzdjünk ellene?

Ahhoz, hogy testünk megfelelően működjön, egészséges és ellenálló legyen a betegségekkel szemben, immunitásunknak rendben kell lennie. Az immunrendszer feladata, hogy megvédjen minket a mikroorganizmusoktól, például a vírusoktól, baktériumoktól és parazitáktól, de ezt csak akkor tudja megtenni, ha megfelelően működik. Az immunrendszert ezért folyamatosan erősíteni kell, nemcsak vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, kiegyensúlyozott étrenddel és elegendő testmozgással, hanem táplálék kiegészítőkkel is.

Milyen táplálék kiegészítőket szedjünk és hogyan?

A C-vitamin jelentősen erősíti az immunrendszert, javítja a szervezet hideggel szembeni ellenálló képességét, lebontja a baktériumokat, és segít a vírusos és bakteriális megbetegedéseknél. Segít a láz esetén is, és csökkenti az antibiotikumok szükségességét. Napi kb. 500-1000 mg-os adagot ajánlunk, de fertőzések esetén a szükséglet növekszik.

Az évnek ebben az időszakában nagy a D-vitamin hiánya. Míg nyáron a napból kapjuk, addig ebben az évszakban hiányt szenvedünk belőle. Ezért fontos a szervezet rendszeres ellátása, mert hiánya gyengülő immunitást, hajhullást vagy fogproblémákat okoz. Az ajánlott napi adag legalább 1000-2000 NE, de akut betegségek esetén akár 4000 NE-t is bevihetünk napi adagban.

A cink, komplex vírusellenes és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Így a légúti betegségek megelőzésének és kezelésének egyik hatékony módja. A cink tehát létfontosságú az immunrendszer megfelelő működéséhez. Tanulmányok kimutatták, hogy a cink akár 33%-kal is csökkentheti a betegségek időtartamát. Az ajánlott napi adag 15-30 mg egy felnőtt számára, de felső légúti fertőzések esetén a cinkszükséglet megnőhet.

Az A-vitamin gyulladáscsökkentő vitaminként is ismert. Erősíti az immunrendszert és elősegíti az egészséges nyálkatermelést a szervezetben, ami nagyon fontos megfázás esetén. Az ajánlott adag körülbelül 2300 NE.

A B-vitamin-komplex az immunitás fokozásán túl a stressz kezelésében is segít, és biztosítja a vírusok elleni küzdelemhez szükséges energiát. A B6-vitamin hiánya az immunrendszer jelentős gyengülését okozhatja. A B-vitaminok nem tárolhatók a szervezetben, ezért fontos a napi pótlásuk. Ami az adagolást illeti, mivel nem egyetlen vitaminról, hanem több vitamin csoportjáról van szó, az ajánlott napi adag változó:

B1 (tiamin) – 1-1,5 mg/nap
B2 (Riboflavin) – 1-1,2 mg/nap
B3 (niacin) – 14-16 mg/nap
B5 (Pantoténsav) – 6-7 mg/nap
B6 (piridoxin) – 1,8-2,4 mg/nap
B7 (biotin) – 30 µg/nap
B9 (folsav) – legalább 400 mg/nap B12 (kobalamin) – 0,1-1 mg/nap

Melyik felhasználási forma a leghatékonyabb?

Influenzaszezon – milyen vitaminokkal küzdjünk ellene?

A piacon ma már számos lehetőség van a táplálék kiegészítők szedésére, por, pezsgőtabletta, csepp, kapszula, cukorka, folyadék vagy különböző liposzómák formájában. Mindenki a saját megítélése és ízlése szerint választhat. Ha azonban a legnagyobb felszívódási képességgel rendelkező termékeket keresi, javasoljuk, hogy a folyékony liposzómás kiegészítőkhöz nyúljon. Ezek felszívódási képessége akár 6-szor nagyobb. A különböző formák összehasonlítása a következő:

kapszulák, tabletták, por alakban: felszívódás legfeljebb 20 %-ig

C-vitamin közvetlenül vénába fecskendezve: felszívódás kb. 70 %

liposzómás formában: felszívódás több mint 90 %

A legfontosabb, hogy rendszeresen és megfelelő mennyiségben egészítse ki szervezetét vitaminokkal. Fontos, hogy változatosan és kiegyensúlyozottan étkezzünk, rendszeresen mozogjunk, és táplálék kiegészítőkkel egészítsük ki mindazt, amiben a szervezetünk esetleg hiányt szenved. A megfelelően táplált szervezet sokkal hatékonyabban képes felvenni a harcot az influenzával és a vírusokkal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címe nem lesz közzétéve. A * jelölt mező kötelező

Our products