Až do konca júla od nás získate knihu ZADARMO ku KAŽDÉMU nákupu!

Vitaminokkal a COVID-19 elleni küzdelemben

A COVID-19 világjárvány megjelenésével egyre nagyobb figyelmet kapott az immunitás növelése. A legtöbb ember automatikusan a C-vitaminhoz nyúl, de más fontos vitaminokról és táplálék-kiegészítőkről sem szabad megfeledkezni. Miért ajánlják az orvosok folyamatosan a D-vitamint, a C-vitamint, a cinket, a szelént és az antioxidánsokat, és hogyan hatnak a COVID-19 elleni küzdelemben?

A COVID-19 esetében a halálozás fő tényezője az akut légzési distressz szindróma (ARDS). Az ARDS fő jellemzője a jelentősen megnövekedett oxidatív stressz, amely sejtkárosodáshoz, szervi elégtelenséghez és halálhoz vezet.

A tüdőben nem megfelelő gyulladásos reakció lép fel. Az ARDS-t számos inger, például kiterjedt trauma, fertőzés vagy irritáló anyagok belégzése válthatja ki. Ebben a tüdő károsodik és megtelt folyadékkal. Ez nehéz légzésben, fáradtságban, a vérbe történő oxigénátvitel károsodásában és az egészség általános akut romlásában nyilvánul meg.

Vitaminokkal a COVID-19 elleni küzdelemben

D-VITAMIN

Úgy tűnik, hogy a D3-vitamin az egyik legfontosabb vitamin a koronavírussal kapcsolatban. Az elegendő D-vitaminnal rendelkező embereknél akár 52%-kal kisebb valószínűséggel alakult ki COVID-19. Azt is megállapították, hogy vérükben alacsonyabb volt egy gyulladásos marker (C-reaktív fehérje) szintje.

Mind a szakirodalom, mind a bevett gyakorlat arra utal, hogy a lakosság D-vitamin-szintje alacsony, ezért a napi D-vitamin-adagra vonatkozó ajánlások legalább 1000-2000 NE, akut betegségben pedig napi 4000 NE (Veith, R., 2007).

“A D-vitamin három mechanizmuson keresztül befolyásolhatja a szervezet SARS- -CoV-2-re adott válaszát mind a korai viremiás fázisban, mind a késői hiperinflammatorikus fázisban, amely a betegség COVID-19 súlyosabb formájára jellemző:

  • a légutak alveoláris sejtjeinek intercelluláris kapcsolatainak fenntartásával és védelmével,
  • a katelicidinek és defenzinek fokozott termelése,
  • a pro-inflammatorikus citokinek termelésének csökkentése (a súlyos COVID-19-ben fellépő citokinvihar csillapítása)”

(Juraj Smaha, Martin Kužma, Peter Jackuliak, Juraj Payer V. interna klinika LF UK a UN Bratislava, Szlovák Köztársaság)

Vitaminokkal a COVID-19 elleni küzdelemben

“A tanulmányok egyértelműen bizonyítják a D-vitamin hiányának hatását a szervezet csökkent immunrendszerére. A D-vitamin az adaptív immunválasz alapvető aktivátora, és megfelelő D-vitamin-ellátottság nélkül a T-limfociták nem aktiválódnak, amikor antigénnel találkoznak. Abban a pillanatban, amikor a T-limfociták idegen antigénnel találkoznak, keresik a D-vitamin jelenlétét, és ha az nincs megfelelő mennyiségben jelen a környezetben, a T-limfociták nem tudnak aktiválódni. A D-vitamin-pótlás hatását az akut légúti megbetegedésekben, de e betegségek megelőzéseként is számos tanulmány alátámasztja, és egyértelműen ajánlott, különösen télen, de nem tekinthető a COVID-19 okozati terápiájának.”

(PharmDr. Karel Vašut, Ph.D., PharmDr. MVDr. Vilma Vranová, Ph.D. Alkalmazott Gyógyszerészeti Intézet, Gyógyszerésztudományi Kar, VFU Brno)

Vitaminokkal a COVID-19 elleni küzdelemben

A CINK és a SZELÉN

A cink olyan nyomelem, amely támogatja az immunitást, a sejtek kölcsönhatását, és fontos vírusellenes védelmi hatással is rendelkezik. A cink korai pótlása lerövidítheti a betegség időtartamát.

A szelén alapvető nyomelem, amely támogatja az immunrendszert, és vegyületei antioxidánsként hatnak az emberi szervezetre.

“Az alábbiakban további lehetséges adjuváns gyógyszerek és étrend-kiegészítők szerepelnek, amelyeknek pozitív hatással kell lenniük a COVID-19 koronavírusos megbetegedés megelőzésére, valamint kezelésére. Bár ezekről nem áll rendelkezésre elegendő tanulmány, amikor a betegek számára terméket választunk, ezeket az anyagokat a felsorolt ajánlott dózisokban kell javasolnunk.

  • Szelén napi 50-100 mcg-os adagban, mint antioxidáns és a peroxidázok fontos összetevője.
  • Cink napi 30-50 mg-os adagban, antioxidánsként.”

(PharmDr. Karel Vašut, Ph.D., PharmDr. MVDr. Vilma Vranová, Ph.D. Alkalmazott Gyógyszerészeti Intézet, Gyógyszerésztudományi Kar, VFU Brno)

Vitaminokkal a COVID-19 elleni küzdelemben

C-VITAMIN

A C-vitamin fontossága ismert, mint támogató gyógyszer a különböző vírusfertőzésekben. Hiánya a légúti fertőzésekkel szembeni csökkent ellenállásban és kifejezett fáradtságban nyilvánul meg. A szerzők eltérő dózismennyiséget írnak le a beadáskor. A megfelelő szint eléréséhez a szokásos adag 500-1000 mg naponta. Vannak olyan tanulmányok, amelyek nagy dózisokat ajánlanak. A klasszikus hipervitaminózis (a felhalmozott vitaminok túl magas szintje által okozott betegség) nem fordul elő ennél a vitaminnál. (Dr. Janeková Etela, PhD.)

Vitaminokkal a COVID-19 elleni küzdelemben

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címe nem lesz közzétéve. A * jelölt mező kötelező

Our products